pastry.express

recipes and tips for easy cooking by Dimitris Chomatas

Η ιστορία του καφέ

242Σύμφωνα με το θρύλο πρίν πολλά χρόνια στην σημερινή Αιθιοπία κάποιοι βοσκοί παρατήρησαν οτι μερικές κατσίκες τους είχαν φάει ενα θαμνώδες φυτό με κόκκινους καρπους.Αυτές ,συνέχισαν να χοροπηδάνε γεμάτες ζωντάνια, ενω το υπόλοιπο κοπάδι έμοιαζε πλέον κουρασμένο.

Αυτό προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους βοσκούς και αποφάσισαν να το πουν στους μοναχούς κάποιου κοντινού μοναστηριού.

Οι μοναχοί αποφάσισαν να το ψάξουν και δοκίμασαν και εκείνοι τους καρπούς. Διαπίστωσαν πως έμεναν ξύπνιοι την νύχτα, συζητούσαν και προσεύχονταν, χωρίς να νιώθουν σημάδια κούρασης και νύστας.

Είχε μόλις ανακαλυφθεί η διεγερτική επίδραση του καφέ και η πορεία του έμελε να είναι θριαμβευτική ανα τους αιώνες. Σήμερα καλιεργείται σε περισσότερες απο 50 χώρες σε ολο τον κόσμο

Στα μέσα του 17ου αιώνα άνοιξαν τα πρώτα καφενεία στην Βενετία, την Οξφόρδη, το Λονδίνο και την Μασαλία. Στη Γερμανία προσφέρθηκε για πρώτη φορά σε δημόσιο χώρο το 1673 στή Βρέμη. Το πρώτο βιενέζικο καφενείο εγκαινιάστηκε στο 1638, αφότου η μάχη κατά των Τούρκων απέδωσε 500 σακιά καφέ

Εκείνη την εποχή ο καφές ήταν είδος πολυτελείας και μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να τον πληρώσουν.

Στίς μέρες μας είναι είδος προσιτό σε όλους και θεωρείται ως το νούμερο 1 ρόφημα παγκοσμίως.

Ενα τόσο δημοφιλές είδος δεν θα μπορούσε παρά να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τομείς της γαστρονομίας. Ετσι ο καφές χρησιμοποιείται στη μαγειρική, γίνεται σάλτσα για κρεατικά,αλλά κυρίως χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική.

Single Post Navigation

Leave a comment