pastry.express

recipes and tips for easy cooking by Dimitris Chomatas

Η ιστορία της σοκολάτας

imageΤο κακάο εχει ιστορία χιλιετιών. Την καλιέργεια του κακάο την ξεκίνησε η φυλή των Μάγιας. Χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ως νόμισμα  για περισσότερο απο 400 χρόνια

Το 1502 ο Χριστόφορος Κολόμβος δοκίμασε για πρώτη φορά ρόφημα σοκολάτας και ενω δεν ενθουσιάστηκε απο την γεύση του μια και δεν είχε ζάχαρη αλλά πιπέρι, το πήρε μαζί του ως σουβενίρ.

Το 1519 έφτασε στο Μεξικό ο Φερδινάρδος Κορτέζ τον οποίο οι ιθαγενείς υποδέχτηκαν με μεγάλες τιμές, πιστεύοντας πως είναι ο θεός φίδι, που χάρισε στους ανθρώπους το κακάο.Ο Κορτέζ όμως έιχε διαφορετικά σχέδια. Κατέστρεψε τον πολιτισμό των αζτέκων αλλά  εκτίμησε την αξία του κακάο.

Ο Κορτέζ έφτιαξε τις πρώτες φυτείες κακάο  στο όνομα των βασιλέων της Ισπανίας.

Το 1585 το πρώτο φορτίο κακάο  ξεφορτώθηκε στην Ισπανία. Το 1615 η πριγκίπισσα του Ισπανικού θρόνου παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο τον ΙΓ της Γαλλίας και έφερε απο την Ισπανική αυλή την συνήθεια της σοκολατοποσίας. Το 1657 άνοιξε στο πρώτο κατάστημα σοκολάτας στην Αγγλία απο ένα Γάλλο.

Το 1700 εισήχθηκε η σοκολάτα στη Αυστρία και το 1732 δημιουργήθηκε το πρώτο τραπέζι καβουρντίσματος κόκκων κακάο που βοηθούσε τους εργάτες να γίνονται παραγωγικότεροι  καθώς στέκονταν γύρω απο αυτό.

Το 1780 παρασκευάστηκε στην Βαρκελώνη η πρώτη σοκολάτα βιομηχανικής επεξεργασίας.

Το 1875 παρασκευάζεται η πρώτη σοκολάτα γάλακτος στην Ελβετία.

Το 1897 έγινε η πρώτη καταγραφή κατανάλωσης σοκολάτας. Τα αποτελέσματα της απογραφής έδειξαν πως εκίνη την χρονιά

καταναλώθηκαν 81000000 τόνοι σοκολάτας παγκοσμίως

cocoa

Η διατροφικκή αξία της σοκολάτας είναι τεράστια.

Τα κύρια συστατικά της είναι οι πρωτείνες και οι υδατάνθρακες. περιέχει περίπου τις ίδιες πρωτείνες με το κρέας ενω ταυτόχρονα εχει λιγότερα λιπαρά απο αυτό και τα λιπαρά της είναι φυσικά.

Η περιεκτικότητα της σε υδατάνθρακες είναι λίγο χαμηλώτερη απο οτι στα όσπρια.

Τα συστατικά της αφομοιώνονται απο τον οργανισμό το ίδιο εύκολα με τα συστατικά του κρέατος και των φυσικών τροφίμων αλλά με ταχύτερο ρυθμό.

Γι αυτό δίνουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό οταν έχει ανάγκη.

Αυτό οφείλεται στην ζάχαρη που περιέχει η σοκολάτα η οποία απελευθερώνει ενέργεια σε ταχείς ρυθμούς.

Το βούτυρο κακάο που περιέχει ανήκει στήν κατηγορία των καλών λιπαρών που επηρεάζουν ελάχιστα η καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Τόσο η σοκολάτα οσο και το κακάο περιέχουν θεοβρωμίνη που μαζί με το μαγνήσιο και τον φώσφορο μειώνουν την κούραση, διώχνουν την υπνηλία και φτιάχνουν την διάθεση. Επίσης τονώνουν τις πνευματικές ικανότητες και δραστηριοποιούν το σώμα ώστε να γίνει παραγωγικότερο.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση σοκολάτας προκαλεί παρόμοιες χημικές ενώσεις στον εγκέφαλο με αυτές που συμβαίνουν σε άτομα που ερωτεύονται και για πολλά άτομα θεωρείται ως υποκατάστατο του σέξ054_72

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: