pastry.express

recipes and tips for easy cooking by Dimitris Chomatas

Gravlax (Σολομός Μαρινέ)

gravlax1Το Gravlax είναι συνήθως σολομός που μοιάζει πάρα πολύ με τον καπνιστό Σολομό, με την διαφορά οτι είναι ψημένος σε ενα αρωματικό μίγμα απο χοντρό αλάτι, μπαχαρικά και μυρωδικά.

Η επιλογή του Σολομού για αυτή την επεξεργασία γίνεται κυρίως λόγω της λιπαρότητας του.

Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε ψάρι αρκεί να είναι λιπαρό.

Η ιστορία του ξεκινά κάπου στον μεσαίωνα στις Σκανδιναβικές χώρες.

Η ονομασία του προέρχεται απο την Νορβηγική λέξη grav που σημαίνει κυριολεκτικά ”τάφος”.

Αιτία της ονομασίας του είναι το γεγονός πως κατα την διάρκεια του μεσαίωνα οι ψαράδες συνήθιζαν αφού αλάτιζαν το ψάρι, να το θάβουν μέσα στην άμμο σε σημείο που δεν έφτανε το κύμα της θάλασσας.

Σήμερα πλέον εχει αλλάξει η μέθοδος και έτσι μπορείτε να είστε ήσυχοι πως στις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις στις παραλίες δεν πρόκειται να βρείτε μέσα στην άμμο κάποιο ξεχασμένο κομμάτι σολομού…

Βέβαια το θάψιμο εξακολουθεί να γίνεται αλλά οχι με άμμο αλλά με χοντρό αλάτι

Advertisements

Single Post Navigation

4 thoughts on “Gravlax (Σολομός Μαρινέ)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: