pastry.express

recipes and tips for easy cooking by Dimitris Chomatas

Mussels with fresh herbs and tomato Παραδοσιακό μυδοπίλαφο

P6300979Mussels are one of the most common and popular shellfish in the Mediterranean.
Cooked in many ways and one of the most traditional preparations is mussels cooked with rice and spices.

The famous mussel pilaf.

A dish that literally  has the smell of the sea.

Make sure mussels that you use are very fresh and very well cleaned
Be sure to make enough because surely you will want more than one serving.
You will need
1 1/2 kilo of mussels in their shell
150 grams of olive oil
2 large onions, chopped
1 teaspoon chopped garlic
1 cup chopped dill
1/2 cup chopped spearmint
salt and pepper
300 grams parboiled rice 
500 grams of fresh tomato

1/2 cup chopped celery

In a deep casserole saute onion with olive oil
Add the garlic and celery and when they are  softened add the rice.

Sauté together for 1-2 minutes and add the mussels , tomato and fresh herbs.

Cover  well the saucepan and cook over low heat.
When ready should not have much liquid nor be completely dry.

If the rice is still uncooked add a little water.
Mussels  that remain closed after cooking are not to be served .

 

Τά μύδια είναι ενα απο τα πιο κοινά και αγαπητά όστρακα στη Μεσόγειο.
Μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους και μια απο τις πιο παραδοσιακές παρασκευές είναι τα μύδια μαγειρεμένα με ρύζι και μυρωδικά.

Το γνωστό μυδοπίλαφο.

Ενα πιάτο που κυριολεκτικά μυρίζει θάλασσα. Φροντίστε τα μύδια που θα χρησιμοποιήσετε να είναι πολύ φρέσκα και παρα πολυ καλά καθαρισμένα
Φροντίστε να φτιάξετε αρκετή ποσότητα γιατί σίγουρα θα θελήσετε περισσότερο απο μια μερίδα.
θα χρειαστείτε
1 1/2 κιλό μύδια με το κέλυφος τους
150 γραμμάρια ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομένα
1 κουταλάκι γλυκού σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κούπα άνηθο ψιλοκομένο
1/2 κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
300 γραμμάρια ρύζι αμερικής
500 γραμμάρια φρέσκια ντομάτα
1/2 κούπα σέλερυ ψιλοκομένο

Σωτάρετε σε βαθιά κατσαρόλα το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο
Προσθέστε το σκόρδο και το σέλερυ και μόλις μαλακώσουν προσθέστε το ρύζι.

Σωτάρετε μαζί για 1-2 λεπτά και προσθέστε τα μύδια την ντομάτα και τα μυρωδικά.

Σκεπάστε καλά την κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά.
Οταν είναι έτοιμο δεν θα πρέπει να έχει πολλά υγρά αλλά ούτε να είναι εντελώς στεγνό.

Αν το ρύζι είναι ακόμα άψητο προσθέστε λίγο νερό .
Οσα μύδια μείνουν κλειστά μη τα σερβίρετε.

Μόνο οσα έχουν ανοίξει είναι κατάλληλα για κατανάλωση

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: