pastry.express

recipes and tips for easy cooking by Dimitris Chomatas

Fresh Home made Pasta

Pasta is one of the most liked plates. Comes in a huge variety of shapes and colors and even flavors can be added

Dry and fresh pasta can be easily found in every supermarket and grocery stores. But nothing can be compared to fresh home made pasta

The BasicsYou need eggs flour and salt  to prepare the dough and a pasta machine to cut it

to make the dough you will need

900 g flour

10 eggs

30 ml olive oil

1 tsp  salt

Put the flour in a mound on a work surface. Make a well in the center and add the

eggs, oil, and salt.

Working from the center outward, gradually mix the flour into the eggs to make a

dough.

When it is firm enough to knead, begin kneading the dough, incorporating more

flour. If the dough is still sticky when all the flour has been incorporated, add more

flour, a little at a time. Knead well for at least 15 minutes.

Cover the dough and let it rest for at least 30 minutes.

Cut the dough into 3 to 5 pieces. Set the rollers of a pasta machine at the widest opening.

Pass the pieces of dough through the machine, folding them in thirds after each

pass and dusting them lightly with flour to keep them from getting sticky. Continue

passing each piece through the machine until it is smooth. See Figure 19.4.

Working with one piece of dough at a time, decrease the width between the rollers

one notch and pass the dough through them again. After each pass, turn the rollers

one notch narrower, dust the dough with flour, and pass it through again. Continue

until the dough is as thin as desired. The pasta is now ready to cut into desired shapes

and to cook.

 

Whole Wheat Pasta

Substitute whole wheat flour for half of the white flour.


Τα ζυμαρικά είναι ενα αγαπημένο πιάτο όλων μας. 

Υπάρχει μια ετελείωτη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων και μπορούμε να τα βρούμε σε κάθε σούπερ μάρκετ σε φρέκια η αποξηραμένη μορφή

Τίποτα απο αυτά όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τα φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά

αυτό που χρειάζεται είναι αλεύρι σκληρού τύπου, αυγά και αλάτι και μια μικρή χειροκίνητη μηχανή ζυμαρικών 

Για να φτιάξετε  τα δικά σας ζυμαρικά χρειάζεται

900 γρ αλεύρι σκληρό

10 αυγά 

30 ml  ελαιόλαδο 

αλάτι περίπου 1 κουταλάκι γλυκού

Σε μια επιφάνεια εργασίας βάλτε το αλεύρι και ανοίξτε στο κέντρο μια λακούβα.

βάλετε τα αυγά το αλάτι και το λάδι και αρχίστε να δουλεύετε με τα δάχτυλα αρχικά για να ενωθούν τα υλικά.

Οταν ενωθούν ζυμώνουμε δυνατα για περίπου 15 λετπά.

Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Κόβουμε την ζύμη σε κομμάτια και την αλευρώνουμε.

Ρυθμίζουμε την μηχανή των ζυμαρικών στη πιο ανοιχτή σκάλα και περνάμε απο εκεί την ζύμη.

hacer-pasta-receta-para-la-masa1Διπλώνουμε την ζύμη και την ξαναπερνάμε

Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές και κάθε φορά μικραίνουμε την σκάλα μέχρι να γίνει η ζύμη μας οσο λεπτή την θέλουμε

Χρησιμοποιώντας τα ειδικά μαχαίρια της μηχανής κόβουμε σε ότι σχημα θέλουμε

Τα φρέσκα ζυμαρικά χρειάζονται λιγότερο χρόνο απο οτι τα βιομηχανοποιημένα.

Βράστε τα σε αλατισμενο νερό και μόλις ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα.

Αν κάνετε μεγάλη ποσότητα και θέλετε να  τα διατηρήσετε απλά αλευρώστε τα πολύ καλά και βάλτε τα σε σακουλάκια στην κατάψυξη

Για ζυμαρικά ολικής άλεσης απλά αντικαταθιστούμε το μισό απο το αλεύρι με αλύρι ολικής άλεσης.

fresh_pastaΑν τα φτιάξετε μια φορά δεν θα θέλετε πλέον να τρώτε έτοιμα ζυμαρικά!!!

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: