pastry.express

recipes and tips for easy cooking by Dimitris Chomatas

Flavored salt( finishing salt) Αρωματικό αλάτι

orangeSalt has been blamed for many health problems. But  at the same time humans cannot stay alive without salt

Hippocrates was the first to identify the properties of salt in 450 B.C.

Aromatic salt is wonderful on food. We can buy it from stores but besides being very expensive, our salt is definetely better. there are no chemical and artificial fragrances , it is easy to prepare and definitely we can feel proud by the reactions of our guests

Let’s prepare our own flavored salt.What you need is the main ingredient:salt. Not the simple salt but fleur de sel

That kind of salt is more expencive but has not undergone any chemical treatment, so contains elements such as fluorine, magnesium,Potassium. It is collected by hand

The simple salt has been treated and it contains just sodium

Make your own flavored salt and impress

Bye fleur de sel and start your alchemical tries

If it is for seafood mix salt with lemon zest and fresh thyme.Estimate of 1 cup of salt 1 teaspoon of zest and one thyme.Rub the mixture by fingers and if you want add some lemon juice to give moisture to the mixture.Put ni the oven at 90 degrees (Celsius ) and let the mixture dry very well. Break the salt crystals by fingers and store in a airtight jar

For grilled meat add to the mixture crushed peppercorns, onion powder, garlic(bake it first wrapped in aluminum foil to soften) chopped fresh rosemary and follow the same procedure

When meat is grilled sprinkle some of your flavored salt and impress your guests

8277925734_238cdf33a2Το αλάτι εχει κατηγορηθεί για πάρα πολλά απο τα προβλήματα υγείας που ενδεχωμένως ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους. Αυτό που δεν μας λέει κανείς είναι πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αλάτι. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τις ιδιότητες του αλατιού το 450 ΠΧ  Το αρωματικό αλάτι είναι υπέροχο στα φαγητά. Βέβαια μπορούμε να το βρούμε παντού αλλά εκτός του οτι είναι πολύ ακριβό το δικό μας αλάτι σίγουρα είναι καλύτερο. Δεν περιέχει χημικά και τεχνητά αρώματα και εκτος του οτι είναι εύκολο να το παρασκευάσουμε σίγουρα μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι απο τις αντιδράσεις των άλλων. Για να φτιάξουμε αρωματικό αλάτι καταρχάς θα πρέπει να προμηθευτούμε ανθό αλατιού. Κοστίζει περισσότερο απο το απλό αλάτι του εμπορίου αλλά για όσους δεν το γνωρίζουν Θεωρείται το καλύτερο αλάτι .

Δεν έχει υποστεί καμία κατεργασία – οπότε περιέχει ιχνοστοιχεία όπως φθόριο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο – και συλλέγεται με το χέρι.

Συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του νερού στις αλυκές.

Το απλό μαγειρικό αλάτι απο την άλλη εχει υποστεί επεξεργασία και το μόνο που περιέχει είναι το νάτριο.

Και μια που το Πάσχα πλησιάζει ετοιμάστε το δικό σας αρωματικό αλάτι και εντυπωσιάστε

προμηθευτείτε ανθό αλατιού και αρχίστε τις αλχημίες σας.

Αν πρόκειται για θαλασσινά ανακατέψτε το με ξύσμα απο λεμόνι  και θυμάρι. Υπολογίστε για 1 κούπα αλάτι 1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα και 1 θυμαρι. Τρίψτε το μίγμα με τα δάχτυλα και αν θελετε προσθέστε και χυμό απο το λεμόνι να υγρανθεί. Κατόπιν βάλτε το στον φούρνο στους 100 βαθμούς και αφήστε το να στεγνώσει πάρα πολύ καλά. Σπάστε το αλάτι με τα δάχτυλα και φυλάξτε το σε αεροστεγές βάζο.

Αν πάλι θέλτετε ενα καρύκευμα για κρέας μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα σπασμένους σπόρους απο πιπέρι, κρεμμύδι σε σκόνη, σκόρδο (ψήστε το πρώτα τυλιγμένο σε ενα αλουμινόχαρτο να μαλακώσει ), δενδρολίβανο ψιλοκομμένο και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία.

Οταν τα κρεατικά σας είναι έτοιμα ,ψημένα και ροδοκόκκινα πασπαλίστε τα με το αρωματικό αλάτι που ετοιμάσατε και ενθουσιάστε τους καλεσμένους σας

Single Post Navigation

Leave a comment