pastry.express

recipes and tips for easy cooking by Dimitris Chomatas

Archive for the tag “σούπερ τροφές”

St.John’s Wort(Hypericon) Το Βάλσαμο

ceb2ceb1cebbcf83ceb1cebccf8ccf87cebfcf81cf84cebf-ceb2ceb1cebbcf83ceb1cebccf8ccebbceb1ceb4cebf-cf80ceb1cf81ceb1cf83cebaceb5cf85ceaeA herb that really grows everywhere, even on roadsides. But how many of us know what  balm is?
If we think about how often we refer to it with figures of speech, as the famous phrase” it is a  balm” then we  probably have to spend some  time to know it better
The balm ( Hypericum perforatum) is a plant of the genus Hypericum.

Name  comes from the ancient Greek  words Ιper  which  means above and  the word Eikon  that means picture

It was known as Iperikon  in Ancient Greece and in modern Greece is known as wort or sedge, while foreign (English) literature referred to as St. John’s wort.
The balm leaves are bright yellow-orange and the petals are usually yellow.

When you turn on the light, the petals revealing moments translucent, giving the impression that it is perforated. The dots are not however holes but colored essential oils and resins. If you rub them the black dots that are on the  5 petals with your fingers, they turn red.

For many Herbalists , these dots contain some of the most valuable and effective herbal ingredients. The stamens of the plant have a particular form, with solid cylindrical stem, with two lines which extend along. These lines make the stamen look flat, something quite unusual in the plant world.
Contains hypericin and pseudo-hypericin, flavonoids (16% in the leaves), xanthones, phenolic acids and essential oils (0.13% in the entire plant).
St John’s wort or occupation therapy from antiquity: Galen and Dioscorides mention it as a diuretic, healing, emmenagogue, hemostatic.
In ancient times it was used as healing the wounds from swords, and hence the name of the sedge.

In the U.S., after a program of ABC News in June 1997, St John’s wort  became the most popular plant, the alternative “Prozac» (Ladose), for mild and moderate depression. It is also used as an anticonvulsant and improver the quality of sleep in insomnia.

Already in 1994 in Germany, prescribed recipes for 20 million patients. Just at Montana in the United States today 500,000 acres are used for cultivating  th the plant.
Externally used after the fresh plant extract in oil for several days (40 to 50) as an excellent healing for wounds and burns  of first degree

For internal use :
DSCF2833As effusion: usually one teaspoon dried crushed leaves and flowers in a cup of hot water, leave for 10 to 15 minutes to pass all components of the plant to water , from one to three times a day, on the advice of your doctor, pharmacist or specialist.

 

Eνα βότανο που πραγματικά φυτρώνει παντού, ακόμα και στις άκρες του δρόμου. Πόσοι απο εμάς όμως γνωρίζουμε τι είναι το βάλσαμο?
Αν σκεφτούμε πως συχνά αναφερόμαστε σε αυτό με σχήματα λόγου , οπως η γνωστή φράση ”είναι βάλσαμο” μάλλον θα πρέπει να αφιερώσουμε λίγο απο τον χρόνο μας για να το γνωρίσουμε καλύτερα
Το βάλσαμο (επιστ. Υπερικόν το διάτρητον, Hypericum perforatum) είναι φυτό του γένους Υπερικόν.

Ηονομασία προέρχεται απο τις λέξεις υπέρ δηλαδή επάνω απο και την λέξη εικόν δηλαδή εικόνα

Ήταν γνωστό ως υπερικό στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ στη νεότερη Ελλάδα είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, ενώ στην ξένη (αγγλική) βιβλιογραφία αναφέρεται ως St. John’s wort.
Τα φύλλα του Βάλσαμου είναι φωτεινά κίτρινα-πορτοκαλί και τα πέταλα συνήθως κίτρινα. Όταν γυρίσουν προς το φως, αποκαλύπτουν ημιδιαφανείς στιγμές, που δίνουν την εντύπωση πως είναι διάτρητες. Οι κουκίδες αυτές δεν είναι όμως τρύπες, αλλά έγχρωμα αιθέρια έλαια και ρητίνες. Αν τρίψει κανείς τις μαύρες αυτές κουκίδες που έχουν τα 5 πέταλα με τα δάχτυλά του, αυτά θα γίνουν κόκκινα. Για πολλούς φυτοθεραπευτές, αυτές οι κουκίδες περιέχουν μερικά από τα πιο πολύτιμα και αποτελεσματικά φυτικά συστατικά. Οι στήμονες του φυτού έχουν ιδιαίτερη μορφή, με στερεό κυλινδρικό στέλεχος, με δύο γραμμές που εξέχουν κατά μήκος. Αυτές οι γραμμές κάνουν τον στήμονα να μοιάζει επίπεδος, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο στον κόσμο των φυτών.
Περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό).
Το υπερικό ή βαλσαμόχορτο απασχόλησε τη θεραπευτική από την αρχαιότητα: ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό, αιμοστατικό.
h empetrifolium 2Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, εξ ου κι η ονομασία του σπαθόχορτο. Στις ΗΠΑ, μετά από ένα πρόγραμμα του ABC News τον Ιούνιο του 1997, το υπερικό έγινε το πιο δημοφιλές φυτό, το εναλλακτικό «πρόζακ» (Ladose), για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες. Ήδη, το 1994 στη Γερμανία, συνταγογραφήθηκαν συνταγές για 20 εκατομμύρια ασθενείς. Μόνο στη Μοντάνα των ΗΠΑ καλλιεργούνται σήμερα 500.000 στρέμματα φυτού.
Εξωτερικά χρησιμοποιείται αφού εκχυλισθεί το φρέσκο φυτό σε ελαιόλαδο για πολλές ημέρες (40 έως 50) ως άριστο επουλωτικό σε πληγές και εγκαύματα πρώτου βαθμού , το γνωστό βαλσαμόλαδο δηλαδή

Για εσωτερική χρήση, λαμβάνεται:
Ως έκχυμα: συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού ξερά τριμμένα φύλλα και άνθη σε μία κούπα καυτό νερό, που αφήνεται για 10 με 15 λεπτά για να περάσουν όλα τα συστατικό του φυτού στο νερό, από μία μέχρι τρεις φορές την ημέρα, κατόπιν συμβουλής γιατρού, φαρμακοποιού ή ειδικού.

The Cinnamon Η Κανέλα

 

imageFragrant cinnamon spice is one of the highly prized spices that has been in use since biblical times for its medicinal and culinary properties.

The active principles in the cinnamon spice are known to have anti-oxidant, anti-diabetic, anti-septic, local anesthetic, anti-inflammatory, rubefacient (warming and soothing), carminative and anti-flatulent properties.

Cinnamon has the highest anti-oxidant strength of all the food sources in nature. The total  measured ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) value for this novel spice is 267536 trolex equivalents (TE), which is many hundred times more than in Apples and berries

The spice contains health benefiting essential oils such as eugenol, a phenylpropanoids class of chemical compound, which gives pleasant, sweet aromatic fragrances. Eugenol has got local anesthetic and antiseptic properties, hence; useful in dental and gum treatment procedures.

Other important essential oils in cinnamon include ethyl cinnamate, linalool, cinnamaldehyde, beta-caryophyllene, and methyl chavicol.

Cinnamaldehyde in cinnamon-sticks has been found to have anti-clotting action, prevents platelet clogging inside the blood vessels, and thereby helps prevent stroke, peripheral arterial and coronary artery diseases.

The active principles in this spice may increase the motility of the intestinal tract as well as help aid in the digestion power by increasing gastro-intestinal enzyme secretions.

This spicy bark is an excellent source of minerals like potassium, calcium, manganese, iron, zinc, and magnesium.

Iron is required for cellular metabolism as a co-factor and in RBC’s production. Potassium is an important component of cell and body fluids that helps control heart rate and blood pressure. Manganese and copper are chiefly used by the body as co-factors for the antioxidant enzyme, superoxide dismutase.

It also contains very good amounts of vitamin A, niacin, pantothenic acid, and pyridoxine.

Further, it is also a very good source of flavonoid phenolic anti-oxidants such as carotenes, zea-xanthin, lutein and cryptoxanthin.

So, next time someone ask you if you want some cinnamon at you cappuccino thing twice before you say no….

cinnamon

H κανέλα είναι ενα απο τα ακριβότερα μπαχαρικά που υπάρχουν  απο τα προχριστιανικά χρόνια ακόμα.

Αγαπημένο μπαχαρικό τόσο στην μαγειρική οσο και την ζαχαροπλαστική καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως

Τι γνωρίζουμε όμως για τις ιδιότητες της?

Η κανέλα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δρά κατά του διαβήτη, είναι αντιβακτηριδιακή,  αντισηπτική, αντιφλεγμονώδης, συστατικά της χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τοπικών αναισθητικών και εχει θερμαντική δράση

Η κανέλα έχει την υψηλότερη αντιοξειδοτική δράση απο κάθε άλλη τροφή στην φύση,  πολλές εκατοντάδες φορές περισσότερο απο τα μήλα και τα βατόμουρα

Περιέχει το συστατικό Ευγενόλη  που της προσδίδει την χαρακτηριστική της γλυκιά μυρωδιά.

Ταυτόχρονα η Ευγενόλη εχει τοπική αναισθητική και αντισηπτική δράση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην οδοντιατρική

Αλλο συστατικό της είναι η κιναμαλδεύδη η οποία δρά ως αντιπηκτικό και εμποδίζει την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και ως αποτέλεσμα βοηθά στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και των παθήσεων της στεφανιαίας αρτηρίας

Οι δραστικές ουσίες της κανέλας μπορούν να αυξήσουν την κινητικότητα του εντέρου και ενισχύουν την πέψη

Είναι εξαιρετική πηγή μετάλων οπως κάλιο , ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Ο Σίδηρος είναι απαραίτητος για τον κυτταρικό μεταβολισμό, το Κάλιο βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος και το Μαγγάνιο και ο Χαλκός λειτουργούν ως αντιοξειδοτικά ένζυμα

Περιέχει επίσης καλές ποσότητες βιταμίνης Α , Νιασίνη, Παντοθενικό οξύ και Πυριδοξίνη

Είναι μια πολύ καλή πηγή Φλαβονοειδών

Cinnamon1Οπότε την επόμενη φορά που θα σας ρωτήσουν αν θέλετε κανέλα στον καφέ, σκεφτείτε το το πρίν πείτε όχι.

 

The Chios Mastic Η μαστίχα Χίου

UnknownIn the tradition of Chios, the mastic trees began to shed tears when  Saint Isidore martyred by the Romans around 250.

However, the cultivation of the plant on the island dates back to the 3rd century

The minimum rainfall, sunshine and limestone soil composition are the perfect environment of success of the plant.

The first reports about the mastic  identified in antiquity and substantially from Herodotus (484-420 BC), who specifically writes that in ancient Greece  they chewed the dried resinous liquid that flows from the bark of the mastic .

In medical texts of antiquity found many prescriptions, the main ingredient mastic, which they considered beneficial to human health and attributed many qualities. Usually used it in combination with other natural materials to treat numerous diseases.
Indeed, due to the strong action of antiflegmonodous eleanolic and oleanolic acid (3-oxotriterpenio), mastic acts lysing healing inflammation specific organs starting from periodontitis, esophagitis, gastritis, duodenal ulcer until colitis and hemorrhoids. Also prevents stagnation in these areas preventing symptoms like indigestion or flatulence. Additionally, digestion is facilitated by reflex secretion of saliva and gastric juice during chewing gum.
The  fact is that the gum is still used today to soften tumors in the breast, liver, the parotid, spleen, stomach, intestine and esophagus, even for diarrhea in children. Additionally, it is considered an analgesic, antitussive, orexigenic, aphrodisiac, astringent, erythropoiesis, diuretic, expectorant, and hemostatic. Mastic is mentioned as the traditional antidote against abscesses, acne, cancer, ulcers and tumors, malignant vesicle kardiodynias, warts, sluggishness, gingivitis, halitosis, leukorrhea, mastitis, cusps and atherosclerosis.
Recent  Medical studies of the  University of Nottingham report that even in minimal doses (1 mg daily for 2 weeks), mastic can heal peptic ulcer which is responsible for the bacterium Helicobacter Pylori, because of its antimicrobial action, and so is its effect on liver function, and activates the detoxifying activity. In this way, absorbed cholesterol, whose concentration in the blood is reduced, thus reducing the risk of cardiovascular diseases. Still, out and diuretic properties, while important is the inhibition of leukotriene synthesis by the action of mastic.
Another modern scientific research that led to the isolation and identification of ursolic and oleanolic acid revealed and confirmed that many of the pharmacological actions of mastic, such as anticancer, hepatoprotective, anti-inflammatory, anti-ulcer, antimicrobial (against numerous pathogens such as salmonella and staphylococci) anti-hyperlipidemic and anti-viral action may be attributed mainly ursolic acid, and the isomer, oleanolic acid.
The second most common use of mastic associated with the health of the oral cavity. It is suitable for the preparation of dentifrice (Epitomae 2.26), provide clean breathing and releasing unnecessary moisture oral (Aetios 3141). Indeed, it has been shown that adding natural gum paste in toothpaste, wash solutions and fresheners leads to the strengthening of the immune system tissue between the teeth and gums, thus acting against the formation of plaque and other periodontal diseases. The mechanism of action involves the reaction of the components of mastic with polymorphic nuclei of cells in the oral cavity, causing the accumulation of white blood cells.
Of particular interest is the fact that the mastic used for grooming. Functioned as a sunscreen against burns from sun exposure (Oribasius, Ad Eustathium 6.53), and was a main ingredient in the production of soap and beauty cream (Aetios 8.14). In modern cosmetology, the mastic, because of ursolic acid and its isomer, oleanolic acid, is used in formulations intended to enhance hair growth and protection from irritation of the scalp. Furthermore, companies cosmetics and perfumes using mastic as essential oil is in perfume and face creams, as ursolic acid, among others, and elasticity of the skin, thus reducing the aging time.
Still, the mastic used in confectionery as an additive in the preparation of large numbers of sweets, confectionery and bakery flavor while cooking adds a distinctive flavor to meat, cheese or as a spice. In the beverage industry, serves to prepare liqueur ouzo, and by adding mastic drink acquires its flavor and reduces harmful effects of alcohol. Finally, the mastic is an ideal food preservative, and prevents the growth of harmful microorganisms in them, such as Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas fragi, Candida albicans and others.
The biological activity of mastic Chiou been evaluated in in vitro investigations related to the ability to inhibit the oxidation of LDL (bad cholesterol), where has the highest antioxidant activity compared to other resins and gums, and hence greater protection of the cardiovascular system.
The mastic Chiou contains remarkable amounts of various polyphenols compared with other natural products, which in combination with the other components (eg triterpenoids) acquires beneficial health properties. Among these properties, an important role is played by the general antioxidant activity.
Antioxidant
Protection of LDL (bad cholesterol) by oxidation leading to the reduction of cholesterol deposited in the tissues and consequently to decrease the production rate of atherosclerotic plaque, thus reducing the risk of heart disease and some cancers.
Furthermore, polyphenols are more protective-physiological effects, beneficial to health, the most important of which are summarized as follows:
Reduce blood sugar and blood cholesterol
Protection of epithelial cells of the respiratory system
Increase levels of HDL (good cholesterol) and lower levels of LDL (bad cholesterol)
Antitumor activity (in the colon cancer cell apoptosis)
Antimicrobial and antibacterial activity
antiallergic properties (inhibition of platelet aggregation)
Exif_JPEG_PICTURESummarizing, we could say that the daily chewing gum Chios, mainly in raw form (crystals or ‘tears’ mastic) and the powdered candies (gum) or mastic, in addition to beautiful natural taste and freshness attributes has significant results in the protection and preservation of our health, through diverse effects in the body. Finally, it is understood that the mastic product is unique, both for its properties and for the exclusive origin, as the mastic tree thrives only on the island of Chios.

Don’t you want to chew some ?

 

 

 

Κατά την παράδοση της Χίου, οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους, περί το 250. Από την περίοδο του 3ου αιώνα χρονολογείται πάντως η καλλιέργεια του φυτού στο νησί. Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η ασβεστολιθική σύσταση του εδάφους αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ευδοκίμησης του φυτού.

Οι πρώτες αναφορές γύρω από το μαστιχόδενδρο και τη μαστίχα Χίου εντοπίζονται στην αρχαιότητα και ουσιαστικά προέρχονται από τον Ηρόδοτο (484-420 π.Χ.), ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην αρχαία Ελλάδα μασούσαν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που ρέει από το φλοιό του μαστιχόδενδρου. Σε ιατρικά κείμενα της ύστερης αρχαιότητας συναντάται πληθώρα ιατρικών συνταγών, με κύριο συστατικό τη μαστίχα, την οποία θεωρούσαν ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και της απέδιδαν πολλές ιδιότητες. Συνήθως τη χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών.
Πράγματι, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμωνόδους δράσης του ελεανολικού και ολεανολικού οξέος (3-οξοτριτερπένιο), η μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων ξεκινώντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες. Επίσης αποτρέπει τη στασιμότητα στις περιοχές αυτές εμποδίζοντας την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δυσπεψία ή τυμπανισμό. Επιπρόσθετα, η πέψη διευκολύνεται από την αντανακλαστική έκκριση σιέλου και γαστρικού υγρού κατά το μάσημα της μαστίχας.
Είναι γεγονός πως η μαστίχα χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την αποσκλήρυνση όγκων  στο στήθος, στο ήπαρ, στις παρωτίδες, στη σπλήνα, στο στομάχι, στο έντερο και στον οισοφάγο, ακόμα και για διάρροιες των παιδιών. Επιπρόσθετα, θεωρείται αναλγητικό, αντιβηχικό, ορεξιογόνο, αφροδισιακό, στυπτικό, ερυθροποιητικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και αιμοστατικό. Η μαστίχα μνημονεύεται ως το παραδοσιακό αντίδοτο έναντι αποστημάτων, ακμής, καρκίνου, έλκους και καρκινωμάτων, κακοήθους φλύκταινας, καρδιοδυνίας, κονδυλώματος, ατονίας, ουλίτιδας, δυσοσμίας του στόματος, λευκόρροιας, μαστίτιδας, φυμάτων και αθηροσκλήρωσης.
Πρόσφατες μελέτες ιατρών του πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ αναφέρουν ότι ακόμα και σε ελάχιστες δόσεις (1 mg ημέρα για 2 εβδομάδες), η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος για το οποίο ευθύνεται το βακτήριο Helicobacter Pylori, λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης, ενώ σημαντική είναι και η επίδρασή της στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, απορροφάται η χοληστερόλη, της οποίας η συγκέντρωση στο αίμα μειώνεται, με συνέπεια την ελάττωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα, αναφέρονται και διουρητικές ιδιότητες, ενώ σημαντική είναι και η αναστολή της σύνθεσης λευκοτριενίων από τη δράση της μαστίχας.
Άλλη σύγχρονη επιστημονική έρευνα που οδήγησε στην απομόνωση και ταυτοποίηση του ουρσολικού και ολεανολικού οξέος, αποκάλυψε και επιβεβαίωσε ότι πολλές από τις φαρμακευτικές δράσεις της μαστίχας, όπως η αντικαρκινική, ηπατοπροστατευτική, αντιφλεγμονώδης, αντιελκώδης, αντιμικροβιακή (έναντι πλήθους παθογόνων μικροοργανισμών όπως σταφυλόκοκκων και σαλμονέλας), αντι-υπερλιπιδαιμική και αντι-ιική της δράση, μπορούν να αποδοθούν κυρίως στο ουρσολικό οξύ, αλλά και στο ισομερές του, ολεανολικό οξύ.
Exif_JPEG_PICTUREΗ δεύτερη πιο συνηθισμένη χρήση της μαστίχας συνδέεται με την υγεία της στοματικής κοιλότητας. Είναι κατάλληλη για την παρασκευή οδοντόκρεμας (Epitomae 2.26), προσφέρει καθαρή αναπνοή και εκλύει την περιττή υγρασία του στόματος (Αέτιος 3.141). Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η προσθήκη φυσικής μαστίχας Χίου σε οδοντόκρεμες, διαλύματα πλύσης και αποσμητικά στόματος οδηγεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ιστών μεταξύ των δοντιών και των ούλων, δρώντας έτσι ενάντια στο σχηματισμό πλάκας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων. Ο μηχανισμός δράσης περιλαμβάνει την αντίδραση των συστατικών της μαστίχας με τους πολυμορφικούς πυρήνες των κυττάρων στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, προκαλώντας τη συσσώρευση λευκών αιμοσφαιρίων .
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η μαστίχα χρησιμοποιούνταν και για καλλωπισμό. Λειτουργούσε σαν αντηλιακό έναντι των εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο (Ορειβάσιος, Ad Eustathium 6.53), ενώ αποτελούσε κύριο συστατικό στην παραγωγή σαπουνιού και κρέμας ομορφιάς (Αέτιος 8.14). Στη σύγχρονη κοσμετολογία, το μαστιχέλαιο, λόγω του ουρσολικού οξέος και του ισομερούς του, ολεανολικού οξέος, χρησιμοποιείται σε σκευάσματα που προορίζονται για την ενίσχυση της τριχοφυίας και την προστασία από ερεθισμούς του τριχωτού της κεφαλής. Επιπλέον, οι εταιρείες καλλυντικών και αρωμάτων χρησιμοποιούν το μαστιχέλαιο, σαν αιθέριο έλαιο που είναι, στην παρασκευή αρωμάτων και κρεμών προσώπου, καθώς το ουρσολικό οξύ, μεταξύ των άλλων, αποκαθιστά τις δομές κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας έτσι το χρόνο γήρανσής του.
Ακόμα, η μαστίχα χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ως πρόσθετη ύλη στην παρασκευή μεγάλου αριθμού γλυκών, ζαχαρωτών και αρωματικών αρτοσκευασμάτων, ενώ στη μαγειρική προσδίδει διακριτικό άρωμα στο κρέας, το τυρί ή και ως μπαχαρικό. Στην ποτοποιία, χρησιμεύει στην παρασκευή λικέρ και ούζου, καθώς με την προσθήκη μαστίχας το ποτό αποκτά το άρωμά της και περιορίζεται η βλαπτική δράση της αλκοόλης. Τέλος, η μαστίχα αποτελεί ιδανικό συντηρητικό τροφίμων, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών σε αυτά, όπως Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas fragi, Candida albicans κ.α..
Η βιολογική δράση της μαστίχας Χίου έχει εκτιμηθεί σε έρευνες in vitro σχετικές με την ικανότητα αναστολής της οξείδωσης της LDL (κακή χοληστερόλη), όπου και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με άλλες ρητίνες και κόμμεα, άρα και μεγαλύτερη προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η ρητίνη της μαστίχας Χίου περιέχει αξιόλογες ποσότητες διαφόρων πολυφαινολών σε σχέση με άλλα φυσικά προϊόντα, που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά της (π.χ. τριτερπενοειδή) αποκτά ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Μεταξύ των ιδιοτήτων αυτών, σημαντικό ρόλο παίζει η γενικότερη αντιοξειδωτική της δράση.
Αντιοξειδωτική δράση
Προστασία της LDL (κακή χοληστερόλη) από οξείδωση που οδηγεί στη μείωση αποτιθέμενης χοληστερόλης στους ιστούς και επακόλουθα στην ελάττωση του ρυθμού παραγωγής αθηρωματικής πλάκας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Επιπλέον, οι πολυφαινόλες παρουσιάζουν κι άλλες προστατευτικές-φυσιολογικές δράσεις, ευεργετικές για την υγεία, οι κυριότερες από τις οποίες συνοψίζονται ως εξής:
Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα
Προστασία επιθηλιακών κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος
Αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη) και μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη)

Αντικαρκινική δράση (στο παχύ έντερο, απόπτωση καρκινικών κυττάρων)
Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση
Αντιαλλεργικές ιδιότητες (παρεμπόδιση συσσώρευσης αιμοπεταλίων)
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως η καθημερινή μάσηση μαστίχας Χίου, κυρίως στην ακατέργαστη μορφή της (κρύσταλλοι ή ‘δάκρυα’ μαστίχας) αλλά και με τη μορφή σκόνης, κουφέτων (τσίχλας) ή μαστιχέλαιου, πέραν της ωραίας φυσικής γεύσης και φρεσκάδας που αποδίδει, έχει σημαντικά αποτελέσματα στην προστασία και στη διατήρηση της υγείας μας, μέσω ποικίλων επιδράσεων στον οργανισμό μας. Τέλος, γίνεται αντιληπτό πως η μαστίχα Χίου αποτελεί προϊόν μοναδικό, τόσο για τις ιδιότητές της όσο και για την αποκλειστική προέλευσή της, καθώς το μαστιχόδενδρο ευδοκιμεί μόνο στο νησί της Χίου.

Θέλετε να μασήσετε λίγη μαστίχα?

Post Navigation

%d bloggers like this: