pastry.express

recipes and tips for easy cooking by Dimitris Chomatas

Archive for the tag “antioxidant”

Aloe Vera Η Αλόη

wellness_banner 
Let’s look more closely at the effect of Aloe vera and  it’s special components

 Acemannan: one of the most miraculous ingredients of aloe which is given in cases of multiple sclerosis.
Acts as an antiinflammatory agent. Stimulates the cells of the immune system.
Helps in killing bacteria, viruses, fungi and intestinal parasites. Lubricates joints.

Corrects the walls of the intestine to prevent tugging blood toxins.
Saponins: Engage strong antimicrobial activity against bacteria, viruses and fungi.
Anthraquinone s: They are powerful painkillers and have antibacterial properties.
Sugars include the most important polysaccharides which have a positive effect on the immune system.
Vitamins: aloe contains vitamins C and E and beta-carotene (precursor of vitamin A), substances with strong antioxidant properties helping to neutralize free radicals, which overproduction associated with chronic degenerative diseases (e.g. diabetes , rheumatoid arthritis, etc.)
Digestive Enzymes: Lipases and proteases that dissolve the food and assist in digestion.
Fatty acids: that act as potent anti-inflammatory agents.

THE BENEFITS OF ALOE VERA
Aloe-Vera_4
The juice of Aloe Vera has become very popular as the ‘top’ of physical therapy.
Thought to come from the regions of North Africa, Cape Verde and the Canary Islands.
From there it spread throughout Asia and Europe and was introduced to South America by the Spaniards.
Therapeutic uses have been recorded by many civilizations including the Persians, the Egyptians and the Romans.
The first recorded use can chronologeithei from 2200 BC, where some believe that the use was engraved in Sumerian clay tablets.
 
Digestive Health
The juice of aloe vera has many benefits for digestion and is one of the most common reasons to consume
Helps in stomach cramps and has a calming effect on the entire digestive system.

There are even reports of people who have been cured or improve the symptoms of IBS (an embarrassing condition that can weaken the immune system and prevents the absorption of nutrients from the foods we eat.) Aloe Vera also makes good on digestive diseases system, such as ulcers, indigestion and ulcerative colitis
It also helps to improve the quality of the mucosa and the walls of the colon.
Lubricate mucous membranes resulting in rapid passage of feces through the colon.
This can help eliminate constipation problems in conjunction with proper nutrition and hydration.
 
Anti-Inflammatory Benefits
The soothing effect of Aloe Vera is not limited to the digestive tract. Some people with arthritis symptoms have reported that it helps to inflammation and joint pain.
A study proves that the sterols found in Aloe Vera have strong anti-inflammatory properties.
So far the data based on studies in animals show an inhibitory effect on the course of arachidonic acid – a key factor of inflammation.

Moreover, the juice of aloe vera contains simple sugars called mucopolysaccharides. These sugars needed for cell regeneration and help repair damaged cells.
Also the combination of various chemotherapeutic drugs and medical procedures to the concomitant administration of aloe juice strengthens the immune system and helps the body to regenerate the white, red and platelets. Scientific studies have shown how a component of aloe vera, the anthraquinone emodin, has anticancer activity. Also researchers found that aloe can prevent HIV-1 virus associated with AIDS because it stimulates the immune system, especially T-4 cells and white blood cells that act reactively.

Skin Care
Aloe has been used for centuries as a remedy for injuries and burns.
According to some studies, when aloe is applied topically to a wound, can accelerate the healing process.
Because of the nutritional properties, it helps first to avoid injuries in the epithelium and enhances healing when there is an injury.
Acts as an antiseptic, increasing diffusion of blood to the injured area and induce the tissues and cells of the skin which is responsible for the wound healing.
It has been proven that even do much good in other skin disorders such as dermatitis and sunburn.
Lectin (protein) is considered to be responsible for the therapeutic activity burns
Moreover, the juice of aloe vera can help to improve skin quality and skin.
Contains many nutrients and antioxidants which are vital to the health of the skin, such as vitamin C, E and zinc minerals.
These nutrients help protect the skin from external toxins, air pollution, and detoxification of internal toxins.

Other benefits of aloe vera for the skin are to provide adequate lubrication, helping to maintain the elasticity of the skin, removing dead skin cells and regeneration.

Aloe-Vera-Benefits

Μια πιο ενδελεχής ματιά στη δράση των ιδιαίτερων συστατικών της Αλόης Βέρα:

  Acemannan:ενα απο τα ποιο θαυματουργά συστατικά της αλόης το οποίο δίνεται σε περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Δρά σαν αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Διεγείρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Βοηθά στην εξόντωση των βακτηριδίων,ιών,μυκήτων και παρασίτων.Λιπαίνει τις αρθρώσεις.
Διορθώνει τα τοιχώματα του εντέρου ώστε να μην τραβάει τοξίνες στο αίμα.
Σαπωνίνες: Ασκούν ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ενάντια στα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες.
 Ανθρακινόνες: Είναι ισχυρά παυσίπονα και διαθέτουν αντιβακτηριδιακή δράση.
Σάκχαρα: περιλαμβάνουν τους πιο σημαντικούς πολυσακχαρίτες οι οποίοι επιδρούν θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνες: η Αλόη περιέχει τις βιταμίνες C και E καθώς και β-καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α), ουσίες που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, των οποίων η υπερπαραγωγή σχετίζεται με χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα (π.χ. διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.λ.π.)
Πεπτικά Ένζυμα: Λιπάσες και πρωτεάσες που διαλύουν την τροφή και βοηθούν στην πέψη.
Λιπαρά οξέα: που δρουν σαν ισχυροί αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛΟΗΣ ΒΕΡΑ
Ο χυμός της Aloe Vera έχει γίνει πολύ δημοφιλής ως την ‘κορυφή’ της φυσικής θεραπείας.
Πιστεύεται ότι προέρχεται από τις περιοχές της Βόρειας Αφρικής, του Πράσινου Ακρωτηρίου και των Κανάριων Νήσων.
Από εκεί εξαπλώθηκε σε όλη την Ασία και την Ευρώπη και εισήχθη στη Νότια Αμερική από τους Ισπανούς.
Θεραπευτικές χρήσεις της έχουν καταγραφεί από πολλούς πολιτισμούς συμπεριλαμβανομένων των Περσών, των Αιγυπτίων και των Ρωμαίων.
Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση μπορεί να χρονολογειθεί από το 2200 π.Χ, όπου κάποιοι πιστεύουν ότι η χρήση της ήταν χαραγμένη σε πήλινες πλάκες Σουμερίων.
 
Υγεία Πεπτικού Συστήματος
Ο χυμός της αλόης βέρα έχει πολλά οφέλη για την πέψη και είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες όπου τον λαμβανουμε.
Βοηθά στις στομαχικές κράμπες και έχει μια κατευναστική επίδραση σε ολόκληρο το πεπτικό σύστημα.
Υπάρχουν ακόμη αναφορές για ανθρώπους που έχουν θεραπευτεί ή έχουν βελτιώσει τα συμπτώματα της IBS (μια δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρεμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα που τρώμε.)
Η Αλόη Βέρα κάνει επίσης καλό σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως το έλκος του στομάχου, η δυσπεψία και η ελκώδης κολίτιδα
Βοηθάει επίσης στη βελτίωση της ποιότητας του βλεννογόνου και των τοιχωμάτων του παχέος εντέρου.
Λιπαίνει τις βλεννώδεις μεμβράνες με αποτελεσμα την γρήγορη διέλευση των κοπράνων μέσω του παχέος εντέρου.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη προβλημάτων δυσκοιλιότητας σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και ενυδάτωση.
 
 Αντιφλεγμονώδη Οφέλη
Η καταπραϋντική δράση της Αλόης Βέρα δεν περιορίζεται στην πεπτική οδό. Μερικοί άνθρωποι με συμπτώματα αρθρίτιδας έχουν αναφέρει ότι βοηθά στις φλεγμονές και στον πόνο στις αρθρώσεις.
Μία μελέτη μας αποδεικνύει ότι οι στερόλες που βρίσκονται στην Αλόη Βέρα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδης ιδιότητες.
Μέχρι στιγμής τα στοιχεία  στηρίζονται σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, δείχνουν μια ανασταλτική επίδραση στην πορεία του αραχιδονικού οξέος – ένα βασικό παράγοντα της φλεγμονής. Επίσης, ο χυμός της αλόης βέρα περιέχει απλά σάκχαρα που ονομάζεται βλεννοπολυσακχαρίτες. Αυτά τα σάκχαρα απαιτούνται για την αναγέννηση των κυττάρων και συμβάλουν στην αποκατάσταση κατεστραμμένων κυττάρων.
Επίσης ο συνδυασμός των διαφόρων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και ιατρικών μεθόδων με την παράλληλη χορήγηση χυμού Αλόης, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά τον οργανισμό να αναπλάσει τα λευκά, τα ερυθρά και τα αιμοπετάλια. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν πώς ένα συστατικό της Αλόης Βέρα, η ανθρακινόνη Εμοδίνη, έχει αντικαρκινική δράση. Επίσης ερευνητές βρήκαν ότι η Αλόη μπορεί να εμποδίσει τον ιό HIV-1 που σχετίζεται με το ΑIDS λόγω του ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά τα κύτταρα Τ-4 και τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία ενεργούν αντιδραστικά.
Περιποίηση του δέρματος
Η Αλόη έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως βοήθημα για τους τραυματισμούς και τα εγκαύματα.
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, όταν η αλόη εφαρμόζεται τοπικά σε μια πληγή, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.
Λόγω των θρεπτικών της ιδιοτήτων, βοηθά αρχικά στην αποφυγή τραυματισμών στο επιθήλιο και ενισχύει την επούλωση του όταν αυτό υφίσταται κάποιο τραυματισμό.
Δρα ως αντισηπτικό, αυξάνοντας τη διάχυση του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή και διεγείρει τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος που είναι υπεύθυνα για την θεραπεία της πληγής.
Έχει αποδειχτεί ακόμη ότι κάνει πολύ καλό και σε άλλες παθήσεις του δέρματος όπως είναι οι δερματίτιδες και τα εγκαύματα.
Η λεκτίνη (πρωτεΐνη) θεωρείται ως υπεύθυνη για τη θεραπευτική της δράση στα εγκαύματα
Επίσης, ο χυμός της Αλόης Βέρα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος και της επιδερμίδας.
Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος, όπως η βιταμίνη C, Ε και ο ψευδάργυρος ορυκτών.
Aloe_Vera

Τα θρεπτικά αυτά συστατικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις εξωτερικές τοξίνες, την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στην αποτοξίνωση από εσωτερικές τοξίνες.

Άλλα οφέλη της αλόης βέρα για το δέρμα είναι: η παροχή κατάλληλης λίπανσης, βοηθώντας να διατηρηθεί η ελαστικότητα του δέρματος, η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, και η αναγέννηση τους. 

The Chios Mastic Η μαστίχα Χίου

UnknownIn the tradition of Chios, the mastic trees began to shed tears when  Saint Isidore martyred by the Romans around 250.

However, the cultivation of the plant on the island dates back to the 3rd century

The minimum rainfall, sunshine and limestone soil composition are the perfect environment of success of the plant.

The first reports about the mastic  identified in antiquity and substantially from Herodotus (484-420 BC), who specifically writes that in ancient Greece  they chewed the dried resinous liquid that flows from the bark of the mastic .

In medical texts of antiquity found many prescriptions, the main ingredient mastic, which they considered beneficial to human health and attributed many qualities. Usually used it in combination with other natural materials to treat numerous diseases.
Indeed, due to the strong action of antiflegmonodous eleanolic and oleanolic acid (3-oxotriterpenio), mastic acts lysing healing inflammation specific organs starting from periodontitis, esophagitis, gastritis, duodenal ulcer until colitis and hemorrhoids. Also prevents stagnation in these areas preventing symptoms like indigestion or flatulence. Additionally, digestion is facilitated by reflex secretion of saliva and gastric juice during chewing gum.
The  fact is that the gum is still used today to soften tumors in the breast, liver, the parotid, spleen, stomach, intestine and esophagus, even for diarrhea in children. Additionally, it is considered an analgesic, antitussive, orexigenic, aphrodisiac, astringent, erythropoiesis, diuretic, expectorant, and hemostatic. Mastic is mentioned as the traditional antidote against abscesses, acne, cancer, ulcers and tumors, malignant vesicle kardiodynias, warts, sluggishness, gingivitis, halitosis, leukorrhea, mastitis, cusps and atherosclerosis.
Recent  Medical studies of the  University of Nottingham report that even in minimal doses (1 mg daily for 2 weeks), mastic can heal peptic ulcer which is responsible for the bacterium Helicobacter Pylori, because of its antimicrobial action, and so is its effect on liver function, and activates the detoxifying activity. In this way, absorbed cholesterol, whose concentration in the blood is reduced, thus reducing the risk of cardiovascular diseases. Still, out and diuretic properties, while important is the inhibition of leukotriene synthesis by the action of mastic.
Another modern scientific research that led to the isolation and identification of ursolic and oleanolic acid revealed and confirmed that many of the pharmacological actions of mastic, such as anticancer, hepatoprotective, anti-inflammatory, anti-ulcer, antimicrobial (against numerous pathogens such as salmonella and staphylococci) anti-hyperlipidemic and anti-viral action may be attributed mainly ursolic acid, and the isomer, oleanolic acid.
The second most common use of mastic associated with the health of the oral cavity. It is suitable for the preparation of dentifrice (Epitomae 2.26), provide clean breathing and releasing unnecessary moisture oral (Aetios 3141). Indeed, it has been shown that adding natural gum paste in toothpaste, wash solutions and fresheners leads to the strengthening of the immune system tissue between the teeth and gums, thus acting against the formation of plaque and other periodontal diseases. The mechanism of action involves the reaction of the components of mastic with polymorphic nuclei of cells in the oral cavity, causing the accumulation of white blood cells.
Of particular interest is the fact that the mastic used for grooming. Functioned as a sunscreen against burns from sun exposure (Oribasius, Ad Eustathium 6.53), and was a main ingredient in the production of soap and beauty cream (Aetios 8.14). In modern cosmetology, the mastic, because of ursolic acid and its isomer, oleanolic acid, is used in formulations intended to enhance hair growth and protection from irritation of the scalp. Furthermore, companies cosmetics and perfumes using mastic as essential oil is in perfume and face creams, as ursolic acid, among others, and elasticity of the skin, thus reducing the aging time.
Still, the mastic used in confectionery as an additive in the preparation of large numbers of sweets, confectionery and bakery flavor while cooking adds a distinctive flavor to meat, cheese or as a spice. In the beverage industry, serves to prepare liqueur ouzo, and by adding mastic drink acquires its flavor and reduces harmful effects of alcohol. Finally, the mastic is an ideal food preservative, and prevents the growth of harmful microorganisms in them, such as Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas fragi, Candida albicans and others.
The biological activity of mastic Chiou been evaluated in in vitro investigations related to the ability to inhibit the oxidation of LDL (bad cholesterol), where has the highest antioxidant activity compared to other resins and gums, and hence greater protection of the cardiovascular system.
The mastic Chiou contains remarkable amounts of various polyphenols compared with other natural products, which in combination with the other components (eg triterpenoids) acquires beneficial health properties. Among these properties, an important role is played by the general antioxidant activity.
Antioxidant
Protection of LDL (bad cholesterol) by oxidation leading to the reduction of cholesterol deposited in the tissues and consequently to decrease the production rate of atherosclerotic plaque, thus reducing the risk of heart disease and some cancers.
Furthermore, polyphenols are more protective-physiological effects, beneficial to health, the most important of which are summarized as follows:
Reduce blood sugar and blood cholesterol
Protection of epithelial cells of the respiratory system
Increase levels of HDL (good cholesterol) and lower levels of LDL (bad cholesterol)
Antitumor activity (in the colon cancer cell apoptosis)
Antimicrobial and antibacterial activity
antiallergic properties (inhibition of platelet aggregation)
Exif_JPEG_PICTURESummarizing, we could say that the daily chewing gum Chios, mainly in raw form (crystals or ‘tears’ mastic) and the powdered candies (gum) or mastic, in addition to beautiful natural taste and freshness attributes has significant results in the protection and preservation of our health, through diverse effects in the body. Finally, it is understood that the mastic product is unique, both for its properties and for the exclusive origin, as the mastic tree thrives only on the island of Chios.

Don’t you want to chew some ?

 

 

 

Κατά την παράδοση της Χίου, οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους, περί το 250. Από την περίοδο του 3ου αιώνα χρονολογείται πάντως η καλλιέργεια του φυτού στο νησί. Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η ασβεστολιθική σύσταση του εδάφους αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ευδοκίμησης του φυτού.

Οι πρώτες αναφορές γύρω από το μαστιχόδενδρο και τη μαστίχα Χίου εντοπίζονται στην αρχαιότητα και ουσιαστικά προέρχονται από τον Ηρόδοτο (484-420 π.Χ.), ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στην αρχαία Ελλάδα μασούσαν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που ρέει από το φλοιό του μαστιχόδενδρου. Σε ιατρικά κείμενα της ύστερης αρχαιότητας συναντάται πληθώρα ιατρικών συνταγών, με κύριο συστατικό τη μαστίχα, την οποία θεωρούσαν ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και της απέδιδαν πολλές ιδιότητες. Συνήθως τη χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών.
Πράγματι, λόγω της ισχυρής αντιφλεγμωνόδους δράσης του ελεανολικού και ολεανολικού οξέος (3-οξοτριτερπένιο), η μαστίχα δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων ξεκινώντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες. Επίσης αποτρέπει τη στασιμότητα στις περιοχές αυτές εμποδίζοντας την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δυσπεψία ή τυμπανισμό. Επιπρόσθετα, η πέψη διευκολύνεται από την αντανακλαστική έκκριση σιέλου και γαστρικού υγρού κατά το μάσημα της μαστίχας.
Είναι γεγονός πως η μαστίχα χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για την αποσκλήρυνση όγκων  στο στήθος, στο ήπαρ, στις παρωτίδες, στη σπλήνα, στο στομάχι, στο έντερο και στον οισοφάγο, ακόμα και για διάρροιες των παιδιών. Επιπρόσθετα, θεωρείται αναλγητικό, αντιβηχικό, ορεξιογόνο, αφροδισιακό, στυπτικό, ερυθροποιητικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό και αιμοστατικό. Η μαστίχα μνημονεύεται ως το παραδοσιακό αντίδοτο έναντι αποστημάτων, ακμής, καρκίνου, έλκους και καρκινωμάτων, κακοήθους φλύκταινας, καρδιοδυνίας, κονδυλώματος, ατονίας, ουλίτιδας, δυσοσμίας του στόματος, λευκόρροιας, μαστίτιδας, φυμάτων και αθηροσκλήρωσης.
Πρόσφατες μελέτες ιατρών του πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ αναφέρουν ότι ακόμα και σε ελάχιστες δόσεις (1 mg ημέρα για 2 εβδομάδες), η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος για το οποίο ευθύνεται το βακτήριο Helicobacter Pylori, λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης, ενώ σημαντική είναι και η επίδρασή της στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, απορροφάται η χοληστερόλη, της οποίας η συγκέντρωση στο αίμα μειώνεται, με συνέπεια την ελάττωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα, αναφέρονται και διουρητικές ιδιότητες, ενώ σημαντική είναι και η αναστολή της σύνθεσης λευκοτριενίων από τη δράση της μαστίχας.
Άλλη σύγχρονη επιστημονική έρευνα που οδήγησε στην απομόνωση και ταυτοποίηση του ουρσολικού και ολεανολικού οξέος, αποκάλυψε και επιβεβαίωσε ότι πολλές από τις φαρμακευτικές δράσεις της μαστίχας, όπως η αντικαρκινική, ηπατοπροστατευτική, αντιφλεγμονώδης, αντιελκώδης, αντιμικροβιακή (έναντι πλήθους παθογόνων μικροοργανισμών όπως σταφυλόκοκκων και σαλμονέλας), αντι-υπερλιπιδαιμική και αντι-ιική της δράση, μπορούν να αποδοθούν κυρίως στο ουρσολικό οξύ, αλλά και στο ισομερές του, ολεανολικό οξύ.
Exif_JPEG_PICTUREΗ δεύτερη πιο συνηθισμένη χρήση της μαστίχας συνδέεται με την υγεία της στοματικής κοιλότητας. Είναι κατάλληλη για την παρασκευή οδοντόκρεμας (Epitomae 2.26), προσφέρει καθαρή αναπνοή και εκλύει την περιττή υγρασία του στόματος (Αέτιος 3.141). Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η προσθήκη φυσικής μαστίχας Χίου σε οδοντόκρεμες, διαλύματα πλύσης και αποσμητικά στόματος οδηγεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ιστών μεταξύ των δοντιών και των ούλων, δρώντας έτσι ενάντια στο σχηματισμό πλάκας και άλλων περιοδοντικών παθήσεων. Ο μηχανισμός δράσης περιλαμβάνει την αντίδραση των συστατικών της μαστίχας με τους πολυμορφικούς πυρήνες των κυττάρων στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας, προκαλώντας τη συσσώρευση λευκών αιμοσφαιρίων .
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η μαστίχα χρησιμοποιούνταν και για καλλωπισμό. Λειτουργούσε σαν αντηλιακό έναντι των εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο (Ορειβάσιος, Ad Eustathium 6.53), ενώ αποτελούσε κύριο συστατικό στην παραγωγή σαπουνιού και κρέμας ομορφιάς (Αέτιος 8.14). Στη σύγχρονη κοσμετολογία, το μαστιχέλαιο, λόγω του ουρσολικού οξέος και του ισομερούς του, ολεανολικού οξέος, χρησιμοποιείται σε σκευάσματα που προορίζονται για την ενίσχυση της τριχοφυίας και την προστασία από ερεθισμούς του τριχωτού της κεφαλής. Επιπλέον, οι εταιρείες καλλυντικών και αρωμάτων χρησιμοποιούν το μαστιχέλαιο, σαν αιθέριο έλαιο που είναι, στην παρασκευή αρωμάτων και κρεμών προσώπου, καθώς το ουρσολικό οξύ, μεταξύ των άλλων, αποκαθιστά τις δομές κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας έτσι το χρόνο γήρανσής του.
Ακόμα, η μαστίχα χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική ως πρόσθετη ύλη στην παρασκευή μεγάλου αριθμού γλυκών, ζαχαρωτών και αρωματικών αρτοσκευασμάτων, ενώ στη μαγειρική προσδίδει διακριτικό άρωμα στο κρέας, το τυρί ή και ως μπαχαρικό. Στην ποτοποιία, χρησιμεύει στην παρασκευή λικέρ και ούζου, καθώς με την προσθήκη μαστίχας το ποτό αποκτά το άρωμά της και περιορίζεται η βλαπτική δράση της αλκοόλης. Τέλος, η μαστίχα αποτελεί ιδανικό συντηρητικό τροφίμων, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών σε αυτά, όπως Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas fragi, Candida albicans κ.α..
Η βιολογική δράση της μαστίχας Χίου έχει εκτιμηθεί σε έρευνες in vitro σχετικές με την ικανότητα αναστολής της οξείδωσης της LDL (κακή χοληστερόλη), όπου και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με άλλες ρητίνες και κόμμεα, άρα και μεγαλύτερη προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η ρητίνη της μαστίχας Χίου περιέχει αξιόλογες ποσότητες διαφόρων πολυφαινολών σε σχέση με άλλα φυσικά προϊόντα, που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά της (π.χ. τριτερπενοειδή) αποκτά ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. Μεταξύ των ιδιοτήτων αυτών, σημαντικό ρόλο παίζει η γενικότερη αντιοξειδωτική της δράση.
Αντιοξειδωτική δράση
Προστασία της LDL (κακή χοληστερόλη) από οξείδωση που οδηγεί στη μείωση αποτιθέμενης χοληστερόλης στους ιστούς και επακόλουθα στην ελάττωση του ρυθμού παραγωγής αθηρωματικής πλάκας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Επιπλέον, οι πολυφαινόλες παρουσιάζουν κι άλλες προστατευτικές-φυσιολογικές δράσεις, ευεργετικές για την υγεία, οι κυριότερες από τις οποίες συνοψίζονται ως εξής:
Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα
Προστασία επιθηλιακών κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος
Αυξάνουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη) και μειώνουν τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη)

Αντικαρκινική δράση (στο παχύ έντερο, απόπτωση καρκινικών κυττάρων)
Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση
Αντιαλλεργικές ιδιότητες (παρεμπόδιση συσσώρευσης αιμοπεταλίων)
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως η καθημερινή μάσηση μαστίχας Χίου, κυρίως στην ακατέργαστη μορφή της (κρύσταλλοι ή ‘δάκρυα’ μαστίχας) αλλά και με τη μορφή σκόνης, κουφέτων (τσίχλας) ή μαστιχέλαιου, πέραν της ωραίας φυσικής γεύσης και φρεσκάδας που αποδίδει, έχει σημαντικά αποτελέσματα στην προστασία και στη διατήρηση της υγείας μας, μέσω ποικίλων επιδράσεων στον οργανισμό μας. Τέλος, γίνεται αντιληπτό πως η μαστίχα Χίου αποτελεί προϊόν μοναδικό, τόσο για τις ιδιότητές της όσο και για την αποκλειστική προέλευσή της, καθώς το μαστιχόδενδρο ευδοκιμεί μόνο στο νησί της Χίου.

Θέλετε να μασήσετε λίγη μαστίχα?

Post Navigation

%d bloggers like this: